Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Φεβράρης...καθαρά δευτέρα με πικάντικες πινελιές.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα...και μόλις μαζευτήκαμε σπιτάκι μας!
Συνειδητοποιώ πως ο μήνας είναι ήδη προς το τέλος του...χμμμ...ένας δημιουργικός μήνας από πλευρας κουζίνας!
Αρχίζοντας ανάποδα σκεύτομαι τα σημερινά πικάντικα φαλάφελ που έφτιαξα, τις σαλάτες και το μοναδικό μουχαμάρα(!)....έχω φάει τόοοσο πολύ γιατί το πεθύμησα.Αυτό το μοναδικό σως από γλυκιές κόκκινες πιπεριές, σωταρισμένα κρεμμύδια, καρύδια και μπαχαρικά έχει προέλευση τις αραβικές χώρες και έιναι ένα έδεσμα που απολαμβάνουν οι ανθρωποι των χωρών αυτών είτε πάνω σε ξεροψημένη λιβανέζικη πίτα, είτε σε τοστ είτε ως συνοδεία ψαριού ή αρνιού.Όπως και να αποφασίσετε να το απολαύσετε πάντως είναι τέλειο!Δοκιμάστε το!

Συνταγή:

Muhamara
3-4 κόκκινες γλυκιές πιπεριές
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ποτ. ελαιόλαδο
3/4 ποτηριού καρύδια αλεσμένα
3/4 ποτηριού φρυγανιά αλεσμένη με κρύο νερό σαν πουρέ
2 κουταλιές πάπρικα
Λίγο αλεσμένο κύμινο, αλάτι
2 κουταλάκια κουκουνάρια σωταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο

Ψήνουμε τις πιπεριές στη σχάρα (όπως στην σαλάτα με πιπεριές που έβαλα πιο πάνω)Αφαιρούμε όταν κρυώσουν τη φλούδα και τα σπόρια. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν χρυσαφί.Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός το ελαιόλαδο και τα κουκουναρια και κτυπάμε καλά. Βάζουμε σιγά σιγά και το λάδι.Σε όποιον αρέσει καυτερό μπορεί να βάλει και τσίλι φλεικς στο μπλέντερ! Βάζουμε σε μπωλ με τα κουκουνάρια από πάνω.

Αυτή είναι η βασική συνταγή (από την Λένα-δασκάλα αραβικής κουζίνας από παλιά-ευχαριστωωω Λένα), αυτό που εγώ προσθέτω επίσης είναι λίγο(2-3 κουταλιές) σιρόπι ροδιού που του δίνει μια πιο γλυκιά νότα και το απογειώνει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου